پف زیر چشم به انگلیسی (puffy eyes) یا ( Bags under eyes ) که به نام ورم پری اربیتال هم در بین افراد معروف است به تورم و پف کردگی بافت های اطراف چشم شناخته میشود که به خاطر تجمع بیش از حد مایع در پوست اطراف چشم پدیدار میشود. از آنجایی که پوست اطراف چشم نازک ترین پوست در بدن است، تورم و تغییر رنگ آن خیلی زود به چشم میآید.
هنگامی که این حالت در افراد ایجاد می شود، بسیاری از خانمها نگرانی زیادی از خود در این رابطه نشان می دهند و این موضوع در حالی است که این مسئله ممکن است برای همه مردان و زنان بطور مشابه به وجود بیاید، پف زیر چشم سبب میشود چشم ها ظاهر ورم کرده و خسته داشته باشند و با توجه به میزان شدت مشکل ایجاد شده، ورم زیر چشم می تواند باز کردن یا بستن کامل چشمها را سخت کند.
در این مطلب دلایل، علائم، و روش های درمانی قابل استفاده برای ورم زیر چشم مورد بررسی قرار میگیرند.
علت پف زیر چشم
در اکثر اوقات پف زیر چشم به علت بدخوابی یا کم خوابی اتفاق میافتد. استرس، حساسیت، تجمع مایع، نوسانات هورمونی، گریه کردن، بالا رفتن سن، اختلالات پوستی، رژیم غذایی، پرکاری تیروئید، اختلال در غدد اشکی، سندرم نفروتیک، پوشیدن لنزهای چشمی، کونژینکتیویت یا التهاب ملتحمه، بلفاریت یا پلک آماس، گل مژه و عفونتهای چشمی دیگر علل بروز این مشکل هستند.
علائم پف زیر چشم
واضح ترین نشانه پف زیر چشم مربوط به ورم ایجاد شده میباشد. به هر حال، گاهی اوقات این بیماری در سطح حداقل قرار دارد و لازم است سایر علائم مشکل به عنوان علت این بیماری به شرح زیر مورد توجه قرار گیرد:
- احساس خارش
- سوزش چشمها
- ورم کردن یا ملتهب شدن پلک
- قرمزی و خونی شدن چشم ها
- پف کردن یا ایجاد پوست اضافی زیر چشم ها
- عدم امکان باز کردن یا بستن کامل چشم ها
- ایجاد مشکل در هنگام چشمک زدن
- درد چشم که می تواند ملایم یا شدید باشد
روشهای درمان پف زیر چشم
- نمک باعث جمع شدن آب در بدن، به ویژه در ناحیه صورت خواهد شد.
- آلرژی، سرماخوردگی و عفونت سینوزیت از مهمترین دلایل تورم اطراف چشم به شمار میآیند.
- موقعیت خوابیدن یکی از دلایل تورم اطراف چشم است.
- قبل از خوابیدن تمام مواد آرایشی باید از روی صورت پاک شود.
- از چشمان خود در برابر اشعه ماورابنفش خورشید محافظت کنید. استفاده از کلاه و عینک در آفتاب لازم میباشد.
- از کرم دور چشم مناسب سن خود استفاده نمایید.
- سیگار نکشید، سیگار یکی از مهمترین دلایل خشکی و تضعیف پوست، به ویژه در ناحیه صورت به شمار میرود.
- به چشم خود استراحت دهید، بستن چشم و قرار دادن کمپرس سرد مانند برش خیار و قاشق سرد و چای کیسه ای خنک، به کاهش پف دور چشم کمک می کند.
- مواد حساسیت زا را از چشم خود دور نمایید. ممکن تورم چشم به دلیل استفاده از لوازم آرایشی، رنگ مو یا کرم خاصی باشد که استفاده می کنید، این موارد را شناسایی کرده و از آن ها دوری نمایید.
- از تماس دست آلوده با چشم خود به شدت خودداری کنید.
- خواب كافي و لازم را در طول روز داشته باشيد.
- رژيم غذايي سالم و متعادلي برقرار نمایید.
- موقعیت مناسب سر هنگام خواب جز عوامل مهمی به شمار میرود.
- خوردن آب کافی در طول روز توصیه میشود.
- کمپرس پوست اطراف چشم با یخ یا یک محلول قابض.
- قرار دادن سیب زمینی روی پف چشم میتواند تاثیر گذار باشد.
بیشتر بخوانید: فواید یخ برای پوست
چه هنگام چشمهای پف آلود نشانه بیماری میباشد؟
پف آلود بودن چشمها، گاهی اوقات نشان دهنده یک بیماری در افراد میباشد. به عنوان مثال افرادی که به بیماری تیروئید چشمی دچار هستند، تورم بافتها و عضلات اطراف چشمشان بیشتر میباشد. همچنین چشمهای برجسته میتوانند نشانهای از بیماری تیروئید چشمی باشد که به بیماری گریوس معروف است.
آلرژیهای چشمی وابسته به شرایط محیطی، مانند تب یونجه، میتوانند باعث تورم چشمها شوند. انواع دیگر آلرژیها مانند واکنش به برخی غذاها یا مواد شیمیایی باعث تورم پلکها میشوند.
چشمهای پف کرده و حلقههای تیره دور چشم، ممکن است بر اثر یک نوع عفونت چشمی نیز باشد که در آن چشمها بر اثر آلوده شدن با ویروس، دچار قرمزی میشوند این چشمهای متورم ناشی از التهاب، همراه با عفونت میباشند که بطور مستقیم بر روی پلکها تاثیر گذار خواهند بود. همچنین چشمهای خشک نیز میتوانند پف آلود و متورم شوند. بیماریهای سیستماتیک از جمله نارسایی کلیه میتواند منجر به ورم کل بدن از جمله چشمها شود.
سخن پایانی
افراد بسیاری چشمهای پف کرده دارند که این مشکل در خانواده آنها موروثی میباشد. با بالا رفتن سن، پف چشم بروز کرده و در این زمان بافت چربی که از قسمت استخوانی چشم محافظت میکند، شروع به حرکت میکند و فضاهای خالی اطراف چشم را پر کرده و به این دلیل است که پروسه پیری، باعث نازک شدن غشاء یا سپتوم شده که معمولا این غشاء، چربی را در پلک بالا و پائین چشم، حفظ خواهد کرد. این غشاء نازک شده و چربیها به جلو حرکت میکنند و باعث ایجاد کیسه یا تورم در زیر چشم خواهند شد.