رازهای جوش واژن، علل و راهکارهای درمان آن؛ جوشهای واژینال، همانطور که از نامشان مشخص است، جوشهایی هستند که در سطح یا اطراف ناحیه خارجی آلت تناسلی ظاهر میشوند. ایجاد جوشهای واژینال ناشی از عرق زیاد، آلودگی یا باکتریهای جمع شده در روزنههای پوستی است که میتواند به عفونت منجر شود. ظاهر این جوشها مشابه با جوشهایی است که در سایر نقاط بدن دیده میشوند، اما هر برآمدگی یا تودهای که در ناحیه تناسلی دیده میشود، به طور حتم جوش واژینال نیست.
جوش واژن چیست؟
بعضی اوقات، تودههای کوچک قرمز رنگی که روی پوست ظاهر میشوند، به دلیل مسدود شدن منافذ پوستی با چربی، باکتری یا مواد دیگر به وجود میآیند. این تودهها ممکن است در مناطق مختلف بدن بروز کنند، اما احتمالاً بدترین و ناراحتکنندهترین موقعیت برای آنها، نواحی اطراف واژن است. معمولاً این تودهها به عنوان “جوش واژن” شناخته میشوند، اما در واقع بر روی واژن نیستند. واژن ساختار لولهای دارد و این تودهها در ناحیه بیرونی آلت تناسلی خانمها یا ناحیه فرج بروز میکنند. این تودهها بیخطرند، اما ممکن است ظاهری شبیه به تودههای بیماریهای دیگر داشته باشند.
علائم جوش واژینال کدامند؟
جوشهای واژینال معمولاً شامل برآمدگیهای کوچک و قرمز با نوک سفید هستند که میتوانند شکلهای مختلفی داشته باشند؛ گاهی نوک آنها تیره است یا سطح آنها به طور کامل قرمز است و ممکن است چرکی، همراه با ورم یا دردناک باشند. عوامل دیگری مانند مولوسکوم یا زگیل آبکی و ویروس HPV نیز میتوانند برآمدگیهایی را ایجاد کنند که با جوش واژینال اشتباه گرفته میشوند. این موارد ممکن است در معاینه معمولی با جوش واژینال اشتباه گرفته شوند، به ویژه اگر برجستگی روی سطح یا اطراف ناحیه تناسلی خارجی نباشد.
علت ایجاد جوش در ناحیه تناسلی زنان چیست؟
در نواحی تناسلی زنان، علت بروز جوشها ممکن است همیشه واضح نباشد، اما دلایل مختلفی وجود دارد که میتواند منجر به بروز آنها شود. این دلایل شامل:
- هورمونها
مانند جوش و آکنه در صورت، نوسانات هورمونی مرتبط با بارداری و دورههای ماهیانه میتواند بروز جوشهای واژن را بیشتر یا بدتر کند. این نوسانات هورمونی میتوانند باعث افزایش فعالیت غدد چربی شوند.
- درماتیت تماسی
جوش در نواحی تناسلی زنان ممکن است ناشی از درماتیت تماسی باشد که واکنش و حساسیت به موادی که با پوست در ارتباط هستند را تحریک میکند. درماتیت تماسی در این نواحی ممکن است به دلیل مواردی از جمله:
- انجام دوش واژینال
- استفاده از تامپون یا نوار بهداشتی
- استفاده از داروهای موضعی بدون نسخه
- استفاده از شویندههای لباس و ورق خشک کن
- استفاده از دستمالهای مرطوب، لوسیونها، دئودورانتها، پودرها یا عطرها
- استفاده از اسپرم کش، کاندوم، روان کننده یا سایر وسایل تحریک جنسی
- استفاده از محصولات حبابساز و صابونهای حمام، بهویژه اگر حاوی عطر باشند
- همچنین، تحریک پوست به دلیل عواملی مانند عرق، ترشحات واژن، ادرار و منی، میتواند به ایجاد جوش در ناحیه تناسلی منجر شود.
- هیدرادنیت چرکی (HS)
هیدرادنیت چرکی (HS) یا آکنه اینورسا، یک بیماری مزمن غدد عرق است که باعث ایجاد ضایعات جوش مانند در نواحی مختلفی از بدن از جمله نواحی تناسلی و واژن میشود. علت این بیماری التهابی نادر هنوز مشخص نیست و اگرچه راهکارهایی برای کنترل آن وجود دارد، اما درمان دائمی برای آن وجود ندارد.
- فولیکولیت
جوش در نواحی تناسلی ممکن است ناشی از عفونت فولیکول مو به دلیل حضور باکتریها باشد، که تراشیدن و شیو کردن موهای این نواحی یکی از عوامل احتمالی فولیکولیت است. وقتی که موها از فولیکول شروع به رشد میکنند، به سمت داخل پوست خمیده و تحریک پوست را ایجاد میکنند و در برخی موارد ممکن است موها در داخل پوست رشد کنند (موی زیرپوستی). همچنین، زبری تیغ بر روی پوست حساس میتواند به ایجاد مواردی مانند برآمدگی روی پوست، تاول، سوختگی با تیغ و جوش در نواحی تناسلی منجر شود.
- مولوسکوم تناسلی
مولوسکوم تناسلی (Molluscum contagiosum) یک عفونت ویروسی است که میتواند در هر نقطهای از بدن، از جمله اندام تناسلی، جوش ایجاد کند. درمان این عفونت همیشه ضروری نیست، اما میتوان آن را با داروهای موضعی یا خوراکی مدیریت کرد. در صورت لزوم، پزشک ممکن است به شما کمک کند تا جوشها را از بین ببرید.
چرا جوشها به وجود میآیند؟
علاوه بر هورمونها، برخی عوامل خطر برای آکنه واژن وجود دارند که احتمالاً در بروز جوشهای واژن نقش دارند. این عوامل ممکن است شامل موارد زیر باشند:
- سن
- سابقه خانوادگی
- مصرف داروهای خاص، مانند داروهای حاوی کورتیکواستروئید
پیشگیری از جوش واژینال
برای جلوگیری از تکرار ایجاد و بروز جوشهای واژینال، موارد زیر را رعایت کنید:
- از لباس زیر تمیز و نخی استفاده کنید
- از لباسهای تنگ که فشار به ناحیه تناسلی وارد میکنند، پرهیز کنید
- تامپون یا نوار بهداشتی را مرتب تعویض کنید در طول دورههای ماهانه
- بهداشت کامل را رعایت کنید، از جمله دوش گرفتن پس از ورزش و تعویض لباسهای خیس از عرق
- از استفاده از تیغ برای از بین بردن موهای زاید پرهیز کنید، به خصوص اگر استفاده از آن باعث ایجاد جوش شده باشد
چگونگی تشخیص آکنه واژن
پزشک شما میتواند پس از یک معاینه سریع، جوشهای ناحیه تناسلی را تشخیص دهد. اگر پزشک نگران باشد که برآمدگی روی واژن شما چیزی غیر از آکنه واژن است، ارزیابی دقیقتری انجام خواهد داد که شامل مراحل زیر میشود:
- از شما درباره سابقه جنسی سوال میکند.
- از شما خواهش میکند در مورد عادات بهداشتی و نظافت خود صحبت کنید.
- آزمایشاتی را انجام میدهد تا احتمال ابتلا به عفونتهای مقاربتی (STI) را بررسی کند.
- تغییرات در برنامه روزانه شما که ممکن است باعث درماتیت تماسی شده باشد را بررسی میکند.
همچنین پیشنهاد میشود مقاله بهترین روشهای درمانی کهیر پوستی را نیز مطالعه نمایید.
درمان جوش واژینال چگونه است؟
اگر پزشک شما تایید کرده که جوشهای تناسلی دارید، برای درمان چندین گزینه وجود دارد. اولویت باید به بهداشت و تمیز نگه داشتن پوست داده شود. اگر جوشها همراه با خارش یا درد باشند، میتوانید از دستمال تمیزی که با آب گرم خیس شده استفاده کنید و پوست را خشک کنید. اگر مطمئن نیستید که جوشها مسری نیستند، بهتر است از حوله تمیز مجزا استفاده کنید.
پزشک ممکن است درمان موضعی هم پیشنهاد کند، مثلاً استفاده از آنتی بیوتیک، آنتی هیستامین یا داروهای ضدجوش. اما برای درمان جوشهای واژینال، استفاده از داروهای ضدآکنه بدون نسخه توصیه نمیشود مگر اینکه پزشک آن را تأیید کند. در صورت استفاده از موادی مانند بنزوئیل پروکساید، باید مقدار کمی از آن را به صورت موضعی روی پوست سطح خارجی ناحیه تناسلی استفاده کنید. استفاده از پمادهای ضدآکنه بر روی سطوح داخلی یا خارجی ناحیه تناسلی یا نقاط حساس بدن بدون تجویز و نظارت مستقیم پزشک توصیه نمیشود.
چه زمانی برای درمان جوش واژن به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر دارای جوشهای واژینال هستید، به پزشک مراجعه کنید در صورتی که:
- جوشها دردناک یا بزرگ هستند
- جوشها به طور منظم بروز میکنند
- جوشها به شکل معمولی جوشها نیستند و شبیه آفتابگردانهایی هستند
آیا ترکاندن جوش واژن خطرناک است؟
تلاش نکنید جوشهای واژن را بترکانید؛ چرا که این اقدام ممکن است باعث گسترش باکتریها و عفونت شود. از طرف دیگر، این ناحیه بسیار حساس است و ممکن است با تحریک آسان به وضعیت بدتری بیفتد. اگر جوشهای واژن پر از چرک شده و بزرگتر شوند، ممکن است دردناک شوند. به هیچ عنوان تلاش برای پاره کردن یا ترکاندن جوشها و دملهای نزدیک اندام تناسلی انجام ندهید؛ این کار ممکن است به طور خودبخودی انجام شود. بهتر است به پزشک مراجعه کنید تا او بتواند جوش را به گونهای کاهش دهد که از عفونت جلوگیری شود. (فیلر دمور اولترا پلاس 1 سی سی اورجینال (اصل))
سخن پایانی
جوشهایی که در ناحیه تناسلی زنان، به ویژه در واژن، پیدا میشوند، معمولاً بیخطر هستند و به طور خودبخود رفع میشوند. این نوع جوشها ممکن است ناشی از عوامل مختلفی مانند استفاده از لباسهای زیر تنگ، عفونت فولیکولهای مو در این ناحیه و یا واکنش پوست به مواد شوینده باشند. هرچند که ناحیه تناسلی زنان حساس است، اما جوش در این ناحیه معمولاً علامت بیماری جدی نیست و تنها باعث ناراحتی و از دست دادن راحتی میشود.